Microgroenten: wat, waar en waarom??


Wat zijn microgroenten?

Microgroenten zijn jonge groenteplanten van tussen de 7 en 14 dagen oud. Denk hierbij aan radijs, erwt, broccoli, tuinkers, koolrabi etc. Ze hebben een intense aromatische smaak en een geconcentreerd gehalte aan voedingsstoffen.
Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen en worden hierdoor door veel (thuis)chefs geprezen.

Microgroenten variëren in smaak, die kan variëren van neutraal tot pittig, licht zuur of zelfs bitter, afhankelijk van de variëteit. Over het algemeen wordt de smaak als sterk en geconcentreerd beschouwd.

Martin

Boordevol voedingstoffen


Hoewel de voedingswaarde enigszins varieert, zijn de meeste soorten vaak rijk aan kalium, ijzer, zink, magnesium en koper (1, 2).
Microgroenten zijn ook een geweldige bron van heilzame plantaardige stoffen zoals antioxidanten (3).
Bovendien is hun voedingswaarde geconcentreerd, wat betekent dat ze vaak hogere vitamine-, mineraal- en antioxidantgehaltes bevatten dan dezelfde hoeveelheid normale groenten (3).
Onderzoek naar microgroenten heeft uitgewezen dat de hoeveelheid voedingstoffen in microgroenten tot negen keer hoger kan zijn dan die in volwassen groenten (4).

Door de hoge concentratie voedingstoffen is het gemakkelijker om de benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Martin


Onderzoek toont ook aan dat ze een grotere verscheidenheid aan polyfenolen en andere antioxidanten bevatten dan hun volwassen tegenhangers (5).

Eén studie vergeleek vitamine- en antioxidantconcentraties in 25 verkrijgbare microgroenten en volwassengroenten.
Hoewel de vitamine- en antioxidantniveaus varieerden, waren de niveaus gemeten in microgroenten tot 40 keer hoger dan van normale groenten (3).


Gezondheidsvoordelen

Het eten van groenten is gekoppeld aan een lager risico op veel ziekten (7, 8, 9). Dit is waarschijnlijk te danken aan de grote hoeveelheden vitamines, mineralen en heilzame plantaardige stoffen die ze bevatten.

U kunt uw geld beter uitgeven aan uw lokale microgroenten boer dan aan de apotheker.

Martin

Microgroenten bevatten vergelijkbare en vaak grotere hoeveelheden van deze voedingsstoffen dan volwassen groente.
Hierdoor kunnen ze het risico op de volgende ziekten verminderen:

Hartziekte: Microgroenten zijn een rijke bron van polyfenolen, een klasse antioxidanten die verband houden met een lager risico op hartaandoeningen.
Dierstudies tonen aan dat microgroenten de triglyceriden- en “slechte” LDL-cholesterolwaarden kunnen verlagen (10, 11, 12).
Ziekte van Alzheimer: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, waaronder die met grote hoeveelheden polyfenolen,
kunnen in verband worden gebracht met een lager risico op de ziekte van Alzheimer (13, 14).
diabetes: Antioxidanten kunnen het type stress helpen verminderen waardoor voorkomen kan worden dat suiker de cellen binnendringt. In laboratoriumstudies bleek fenegriek microgroente de opname van cellulaire suikers met 25-44% te verbeteren (15, 16).

Bepaalde vormen van kanker: fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten, vooral die welke rijk zijn aan polyfenolen, kunnen het risico op verschillende soorten kanker verlagen.
Van polyfenolrijke microgroenten kan worden verwacht dat ze vergelijkbare effecten hebben (17).

Antioxidanten beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Voedingscentrum

Bronvermelding

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157516300448

2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157516300448

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5362588/

4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22812633/

5.https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157514001513

6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3915300/

7.https://www.researchgate.net/publication/272356648_Amaranth_sprouts_and_microgreens_-_a_homestead_vegetable_production_option_to_enhance_food_and_nutrition_security_in_the_rural-urban_continuum

8.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12081821/

9.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20724400/

10.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16685056/

11.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27933986/

12.https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.30.1_supplement.431.8

13.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25312617/

14.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27651253/

15.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8760864/

16.https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13588

17.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997428/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leeg!
      ×