Meest gestelde vragen over de kweekset
Hoeveel koffiedik moet ik toevoegen?
Het doel is om de kweekzak geheel te vullen met koffiedik totdat deze gevuld is t/m de bovenste filterstrip. Het is van belang om de kweekzak geleidelijk bij te vullen en dus niet in een heel korte tijd. De schimmel heeft tijd nodig om door de koffie heen te groeien.
Vul dus steeds een laagje koffiedik van een aantal centimeter per keer aan zodra je weer witte schimmel door de reeds aanwezige laag koffiedik heen ziet komen groeien. Een schimmel heeft zuurstof nodig om te groeien. Een te dikke laag koffiedik sluit de onderliggende laag af van zuurstof, dan zal de schimmel langzamer gaan groeien of zelfs dood gaan. Andere schimmels krijgen zo meer kans om het koffiedik te infecteren.
Hoe lang duurt het voordat ik zwammen kan verwachten?
Wanneer de kweekset volledig is gevuld, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen gaan groeien. Wil je het groeiproces iets versnellen? Dan kan je de kweekset 24 uur in de koelkast zetten. Hierdoor denkt de schimmel dat de herfst in aantocht is en gaat sneller vruchten afgeven. Hierna kan je de growkit op een iets koelere plek neerzetten (onder kamertemperatuur), zoals bijvoorbeeld in een kelder of voorraadkast.
Wat zijn de perfecte omstandigheden voor de kweekset?
Het eerste gedeelte (het vullen van de kweekset) kan in het donker. Zodra je klaar bent met vullen, mag de growkit in een ruimte waar een dag- en nachtritme is. Gebruik hiervoor bij voorkeur natuurlijk licht maar probeer de growkit wel uit direct zonlicht te houden. Mocht je hier niet over beschikken dan is kunstlicht eventueel ook nog een optie.
Wat moet ik doen als ik op vakantie ga?
Tsja, daar sta je dan. Growkit nog niet helemaal vol en een vakantie voor de boeg. Geen nood. Ook daar is een oplossing voor. Het advies is een ruime hoeveelheid koffiedik toevoegen en hem daarna in de koelkast zetten. De koude vertraagd de groei, maar is wel genoeg voeding voor het mycelium om door te groeien.
Wat te doen bij groene schimmel?
Groene schimmel – met als officiële naam trichoderma – is vaak een teken van te droog koffiedik. Om zwammen te laten groeien, moet het koffiedik voldoende vocht bevatten. Trichoderma groeit sneller op droog koffiedrab, dus zorg ervoor dat je koffiedik de juiste vochtigheid heeft. Heeft je koffiedik de kleur van pure chocolade? Dan zit je goed. Is het lichtbruin? Voeg dan wat water toe.
Wat te doen als je groene schimmel hebt? Schep deze met een schone lepel weg en ga daarna gewoon weer verder met vullen. Als de groene schimmel de overhand krijgt, start dan je kweekset opnieuw. Nieuwe ronde, nieuwe kansen om heerlijke zwammetjes te kweken! Helaas hebben sommige koffiesoorten meer last van de infectie van de groene schimmel.
Ik heb een bruine/oranje vloeistof in mijn growkit
Dat bruine spul is enzym activiteit van het broed. Het is geen oranje schimmel en het is niets om je aan te storen. Het is onderdeel van een gezonde kweekset. Ben je de kweekset opnieuw aan het opstarten? Gebruik de meest helder witte stukjes mycelium die je kan vinden op je Growkit. Dat bruine spul hoeft niet mee naar de volgende ronde. Dus die kan je wegsnijden.
Ik heb last van vliegjes/wormpjes
Deze vliegjes heten eigenlijk Fungus gnats en lijken heel erg op fruitvliegjes. Fungus gnats zijn dol op de geur van mycelium en leggen er graag hun eitjes in. Het is belangrijk de tape goed op zijn plek te houden zodat de vliegjes geen toegang hebben tot de growkit. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan kan je dit herkennen aan een kaal stuk mycelium, dit is namelijk weg gegeten door de Fungus gnats. Je kunt een stukje ter grootte van een klein koffiekopje wegsnijden rondom dit punt en vervolgens verder gaan waar je gebleven was.
Wat als mijn growkit stinkt?
Een onaangename geur is waarschijnlijk ontstaan door te nat koffiedik. Deze moet een pure chocoladebruine kleur hebben, dus niet te donker. Mocht dit wel het geval zijn dan is het raadzaam om droog koffiedik toe te voegen zodat de verhouding water/koffiedik minder wordt.
Mijn zwammen hebben lange stronkjes
Soms ontstaan er in een kweekset vreemde vormen die wat weg hebben van spaghetti. Dat heeft twee mogelijke oorzaken. 1) Als je deze slierten binnen in je kweekset hebt: Je hebt te lang gewacht met nieuwe koffie toevoegen. Zie hiervoor het volgende punt in deze lijst. 2) Als je deze slierten buiten je kweekset hebt: Er is onvoldoende licht beschikbaar voor de zwammen. Ze staan waarschijnlijk in een te donkere ruimte. Omdat er geen licht is, vormt zich ook geen hoed. Oplossing: De ‘spaghetti slierten’ verwijderen en weer opnieuw koffie geven totdat hij vol zit. Daarna zorgen voor een plekje met voldoende licht
Wat als er zwammen groeien voordat de growkit vol zit?
Wanneer het mycelium te weinig voeding krijgt, raakt deze in paniek en gaat vruchten afgeven. Wat je nu kunt doen is de zwammen uit de emmer wegsnijden. Vervolgens kan je een nieuwe vochtige laag koffiedik toevoegen. Hopelijk gaat de schimmel nu weer groeien. Dit kan je herhalen totdat je de growkit tot de rand hebt gevuld.
Mijn zwammen drogen uit en/of worden bruin
Verdrogen je zwammen als ze uit je kweekset komen? Kijk dan of de kweekset in een te warme en te droge omgeving staat. Hierdoor krijgen de zwammen in wording te weinig zuurstof. Zodra de kweekset helemaal – tot aan de rand – vol zit met koffiedrab, moet hij in een onverwarmde ruimte (met een dag-/nachtritme) staan. Gooi je droge zwammen vooral niet weg. Als je ze in water welt, dan kun je ze vervolgens in je pasta, risotto of soep verwerken.
Wanneer kan ik mijn zwammen oogsten?
De oesterzwammen kun je beter te vroeg oogsten dan te laat. Voor het tijdstip van oogsten is geen universele standaard. Dit hangt namelijk van veel factoren af. In een omgeving met zeer droge lucht (vaak in de winter in huis) drogen de zwammen snel uit. Als de hoed van de zwam horizontaal staat had je eigenlijk al moeten oogsten. Haal de zwammen dan snel van de kweekset af om verdere uitdroging te voorkomen.
Hoe lang is het broed houdbaar?
De houdbaarheidsdatum is een indicatie of het broed heel vers is of al iets ouder. Hoe verser het broed is, hoe het sterker het mycelium en des te beter het zal opstarten. Als het broed over de datum is betekend het niet dat het dood of bedorven is. Het kan nog maanden later activiteit hebben en dus een kweekset opstarten.
Waar je wel op moet letten is dat de kans op infectie stijgt als het broed ouder en dus zwakker is. Zodra er groene schimmel in het zakje zit dat over de datum is kan je de deze eruit snijden en alsnog gebruiken. Let er dan vooral op dat je niet te snel met nieuwe koffie toevoegen start, maar geef de schimmel wat extra tijd om het eerste koffiedik goed te doorgroeien.
Toch nog vragen? Stuur een berichtje!