Recept stampot met raapstelen

Stampot met raapstelen

Raapstelen zijn in het voor- en najaar beschikbaar en zijn heerlijk in een stampot met crème fraîche en spek.

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 200 gram verse raapstelen
  • 150 gram bacon reepjes
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • paprikapoeder
  • peper
  • zout
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze met een beetje zout in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet af en laat ze op een laag vuurtje ‘droog koken’.

  2. Terwijl de aardappels aan het koken zijn snij je de wortels van de raapstelen en als je grote blaadjes hebt ook een stukje van de bovenkant. Snijd de raapstelen verder in grove stukken van ca. 2 cm en spoel ze af. Zet de gesneden raapstelen apart.

  3. Ondertussen pak je ook de bacon reepjes uit. Hiervoor hoef je geen extra boter of olie toe te voegen deze kun je gewoon in de pan doen en op middelhoog vuur in eigen vet uitbakken. Als de spekjes uitgebakken zijn zet je ze apart en laat je ongeveer 2 el spekjes in de pan zitten. Strooi hier wat (ongeveer 1 tl) gerookte paprika poeder over en bak ze nog heel even uit zodat de paprika poeder goed over de spekjes verdeeld is. Zet deze spekjes ook even in schaaltje apart.

  4. Als de aardappelen een paar minuutjes droog gekookt zijn zet je het vuur uit. Voeg 1 el crème fraîche en 1 el kruidenroomkaas toe en stamp de aardappelen tot een puree met een aardappelstamper. Voeg telkens een handje raapstelen toe en ‘stamp’ dit duur de puree. Ondertussen ook de spekjes zonder gerookte paprika poeder en nog 1 el crème fraîche en 1 el kruidenroomkaas doorheen stampen tot alle raapstelen op zijn en alles goed gemengd is. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Serveer met de bacon reepjes of eventueel oesterzwammen indien je liever vegetarisch eet.

Hoofdgerecht
Winkelwagen
0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leeg!
      ×