5 redenen om seizoensgroenten te eten
1. Altijd vers!
Seizoensproducten groeien in je eigen omgeving. Daardoor zijn ze nog lekker vers op het moment dat ze op je bord belanden. Waar komt jouw groente en fruit vandaan? Is dat 5 of 5000 kilometer bij je uit de buurt? Dat maakt voor de versheid veel uit.
Groente en fruit uit Egypte, Marokko, Spanje of Israël is enkele dagen tot zelfs twee weken oud op het moment dat het in de supermarkt terecht komt. Het ziet er misschien mooi uit, echt vers is het niet.
2. Je krijgt meer voedingstoffen binnen
Groente en fruit dat van ver komt, mag natuurlijk niet bederven voordat het in de supermarkt ligt. Daarom wordt het vroeg geoogst. Dat heeft helaas wel nadelen: het bevat veel minder vitamines en mineralen dan groente en fruit dat geoogst wordt wanneer het rijp is.
En er speelt nog iets mee. Producten die buiten hun eigen seizoen geteeld worden, bevatten minder voedingsstoffen dan wanneer ze in het juiste seizoen geplant en geoogst worden. Zo loop je een hoop voedingsstoffen mis!
3. De juiste voedingstoffen op het juiste moment
In de zomer, wanneer je behoefte hebt aan vocht, groeien er veel sappige vruchten en waterrijke groenten in Nederland. In de winter, wanneer je liever iets voedzaams eet, zijn de knollen, bieten, wortelen, uien en boerenkool klaar voor de oogst. De natuur is slimmer dan veel mensen denken.
Het gaat zelfs een stapje verder. Broccoli bevat in de herfst heel veel vitamine C, precies wanneer veel mensen verkouden worden. En vroege lente groenten zitten vol vitamine B om ons meer energie te geven. Dat is toch perfect!
4. Minder belastend voor het milieu
Groente en fruit naar Nederland transporteren, kost een hoop brandstof. Vooral als dit met een vliegtuig gebeurt. Ook de hele winter door kassen warm en licht houden kost veel energie en belast het milieu. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het dus beter om seizoensgroente en -fruit te kopen.
5. Je houdt meer geld over!
Denk jij ook wel eens als je in de supermarkt loopt: ‘Goh, die aardbeien lijken wel drie keer duurder dan een paar maanden geleden! En die komkommers en tomaten zijn ook al een stuk duurder.’ Je hebt gelijk. Je betaalt namelijk voor het transport en voor de energie om de kassen warm te houden. Kiezen voor seizoensproducten, waar geen kas of lang transport aan te pas komt, is dus niet alleen gezonder, maar ook beter voor je portemonnee.